Tingbjerg

Tingbjerg

Tingbjerg er de gule huse man kan se fra sin bil, når man kører af Hareskovmotorvejen. Går man tur omkring Utterslev Mose er de et pejlemærke med det karakteristiske højhus, der rager op over det hele. Området var i gamle dage marker tilhørende gårdene i Husum, men omkring 1900 blev store arealer i området omkring Brønshøj, Husum og Emdrup købt op af Københavns Kommune, landbruget hørte op og der blev indrettet kolonihaver, hvor Tingbjerg nu ligger.

Den kendte arkitekt og byplanlægger Steen Eiler Rasmussen tegnede den selvstændige byenhed Tingbjerg. Det skulle falde ind i det åbne landskab, så der måtte højst bygges i tre etager, med undtagelse af højhuset, der skulle skjule den oprindelige varmecentral. I 1950'erne blev Tingbjerg planlagt i samarbejde med havearkitekt C.Th. Sørensen. Den blev en mønsterby, en by i byen efter engelsk forbillede beplantet med træer, buske og pergolaer. Med egen kirke, skole, butiks­strøg og en lang række institutioner, bl.a. en af landets første byggelegepladser. Tingbjerg blev opført over en 15-årig periode fra slutningen af 1950'erne til begyndelse af 1970'erne.

Vejene hedder bl.a.: Ruten, Terasserne, Arkaderne, Midtfløjen, Langhusvej, Gavlhusvvej, Skolesiden, Virkefeltet og Grostedet.

Byggeforeningen Enigheden Brønshøjholms Alle

Byggeforeningen 'Enigheden'

Byggeforeningen 'Enigheden' blev grundlagt i 1899 og var i begyndelsen det eneste større villabyggeri i landsbyen Brønshøj. På landkort fra 1901 ses bebyggelsen tydeligt ved siden af Brønshøj Kirkegård, hvor resten er bondegårde og marker. Enigheden ligger på vejene Tværvangen, Risvangen, Vikkevangen og Brønshøjholms Allè.

se mere

Husum Torv

Husum Torv

Husum Torv. Linje 5's endestation og nuværende centrum i den tidligere landsby. Før i tiden lå Husum landsby med de store gårde omkring Husum gadekær, hvor i dag Føtex har til huse. Landsbyen forsvandt i årene op til 1968, hvor alt var revet ned og i en årrække blev afløst af store holdepladser for HT's busser. Villavejene i Husum stråler ud fra den gamle landsby i stjerneform på samme måde som markerne gjorde det for mere end 100 år siden.

Sporvogn linje 5 kørte første gang til Husum i 1924 og blev ved i de næste 50 år indtil 1972. Man kunne komme helt ud på Amager med sporvognen, til at begynde med til Øresundshospitalet og senere til det meget eksotiske sted, Formosavej - som om man kunne køre til verdens ende. En af de vigtige butikker på Husum Torv var isenkræmmer Skotsman-Jensen, der åbnede i 1961 og efterhånden indtog hele husrækken.  foto: hbs

Husumvold Kirke

Husumvold Kirke

   Husumvold Sogn ligger og skuer ud over det grønne for enden af Utterslev Mose, bygget i 1960 i en tid, hvor befolkningen voksede meget i området. Husumvold sogn var oprindelig en del af Husum Sogn, men da dette i 1948 var nået op på 22.000 indbyggere, var det tid til en ny kirke og en deling af sognet. Husumvold Sogn blev udskilt fra Husum Sogn og efter nogle år blev der bygget nyt som afløsning for den midlertidige barakkirke på volden. D. 20. marts 1960 blev den nye Husumvold Kirke indviet ved en festgudstjeneste på adressen Gadelandet 25, den smukt beliggende grund der skråner ned mod Åkandevej og Utterslev Mose. Kirken er tegnet af arkitekt Holger Jensen og holdt i et nærmest familiært præg i stil med de gamle nordiske stavkirker. På det tidspunkt var sognet nået op på 12.000 indbyggere. I de følgende år voksede Husumvold Sogn til omkring 17.000 indbyggere på grund af den massive udbygning i Tingbjerg og Bystævneparken. Det betød, at Tingbjerg Sogn blev udskilt fra Husumvold Sogn og fik sin egen kirke i 1983.

Husum Bio

Husum Bio 1970

Husum Bio åbnede lørdag d 23 april 1955, landets første cinemascope biograf. Biografen var tegnet af arkitekt Holger Pind, Danmarks biograf-arkitekt og efter nyeste principper med 800 røde velourstole med en indbygget gasbetonskal, hvorved man opnåede store lyddæmpende fordele.  Den første film der blev vist var '7-9-13' med Doris Day i hovedrollen. Der var midnatsforestillinger på lørdage kl. 23.15 og søndags eftermiddagsforestillinger for børn kl. 16 og 17.  De søndage har køer af urolige, spændte børn slanget sig ned ad gaden. Første biografdirektør var Godtfred Andersen, formand for Kolonihaveforbundet. Husum Bio lukkede i 1989, hvorefter den blev ombygget til Kondigrafen, se mere

foto fra Lars Cramer-Petersen: FREDERIKSSUNDSVEJ før og nu, 2000

Kagsmosen

Kagsmosen

Kagsmosen er et naturområde i Husum, hvor igennem går cykelstier der fører vidt omkring. Her kan du køre til Klampenborg eller Ishøj, 10 km den ene vej eller 12 km den anden vej. Skiltet står nær ved Islevhusvej.