ARRANGEMENTER & MØDER


Billedaften

Mandag d. 29. april 2024 kl. 19-21

Billedaften om postkort

I gamle dage dage sendte danskerne mængder af postkort til hinanden. De var den tids sms'er, med hilsner fra udlandet, invitationer til middag eller kaffe, eller  ønsket om en glædelig jul. I dag sender vi meget få postkort, men til gengæld er de gamle kort højt i kurs blandt samlere. Vi skal se postkort fra gamle dage af bydelens bygninger, veje, parker og mennesker, og se billeder af, hvordan det ser ud i dag.

Sted: Caféen i Pilegården, Brønshøjvej 17

Alle er velkomne - ingen tilmelding.

PS. Der vil være mulighed for at købe lokalhistoriske postkort, som forenin-gen har ladet genoptrykke.

Udflugt

Fredag d. 24. maj 2024 kl. 13-16

Besøg i Ledøje og Smørum

Vores forening har indledt et samarbejde med den historiske forening, der er hjemmehørende i Ledøje-Smørum. De glæder sig til at få os på besøg denne dag i maj, hvor vi vil blive præsenteret for et mindre overflødighedshorn af seværdigheder, som er i deres område. Vi skal se Ledøje Kirke, der er bygget som en herremands-kirke og højst usædvanligt er i to etager, to kirker ovenpå hinanden så at sige.

Vi skal på rundvisning i museet, der er i den smukke, gamle skole, hvor man i en række rum kan opleve en gammeldags skolestue, stadsstue, landkøkken og et drengeværelse fra 1970'erne. Vi skal høre et halv times foredrag om området, der myldrer med spændende historie fra stenalder, middelalder og nyere tid. Der vil blive serveret kaffe med kage.

Planen er, at alle deltagere i udflugten mødes på Husum Torv kl. 12.20 og i privatbiler kører til Ledøje Kirke. Mere herom senere.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Byvandring

Torsdag d. 13. juni 2024 kl. 13-14.30

Tur ad Dortheavej i Nordvest

Vi mødes på Utterslev Torv og går ned ad Rentemestervejs lillesøster. De to veje er opstået samtidig i skellet mellem to matrikler, der strækker sig helt ned til Lygten. I slutningen af 1800-tallet opstod her fabrikker og virksomheder, der satte deres stærke præg på området med skorstene, røg og høj aktivitet. Schous fabrikker havde flere afdelinger på Dortheavej, bl.a. fabrikken Plastika, der fremstillede plasticvarer, deriblandt grammofon-plader. Tæt ved ligger Farvemøllen, en af de mest originale bygninger i Nordvest. På hjørnet af Tomsgårdsvej lå Blåkilde Mølle, og på adressen Dortheavej 39 lå et berømt lydstudie.

Vi slutter af med en forfriskning, øl eller kaffe, for egen regning.

Rundvisere: Svend Ole Nielsen og Helge Baun Sørensen

Mødested: Ved Sokkelundlille på Utterslev Torv kl. 12.50

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com - Max. 25 personer. (først til mølle)

AFHOLDTE ARRANGEMENTER

Billedaften

Onsdag d. 31. januar 2024 kl. 19-21

Bellahøj - lystgården, dyrskuerne og højhusene.

Kom og se billeder fra Bellahøjs spændende historie som lystgård i 1800-tallet, som centrum for de store dyrskuer fra 1938 og frem til midten af 1960'erne og endelig de berømte Bellahøjhuse, som var det mest moderne i 1950'erne. Der vises klip fra film af stedets historie.

Alle er velkomne

Sted: Caféen, Pilegården, Brønshøjvej 17

 

Julestue

Onsdag d. 13. december 2023 kl. 18-21

Juleafslutning i Pilegården

Vi mødes allesammen til julehygge, spiser en snitte, drikker kaffe med kage,

skal se film og billeder, bl.a. bliver der gensyn med Fiskehandelen i Husum.

En lille julequiz med præmier bliver der også tid til.

Kun for medlemmer.

Kaffe og kage på selskabets regning. Mad og drikke for egen regning.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Sted: Salen, 1. sal Pilegården, Brønshøjvej 17

Byvandring

Tirsdag d. 28. november 2023 kl. 14.30

Rundvisning i Den engelske Haveby

Inge Egede Andersen byder os velkommen i den gule by, AAB afd. 20, der blev bygget i 1923 efter de mest moderne principper. Vi går en tur på vejene, hører historier og skal en smut omkring Louisehullet. Vi slutter af med kaffe og kage hjemme hos Inge og Keld i deres hus i Egevangen.

Mødested: Hjørnet af Frederikssundsvej og Baunevangen

Mødetid 14.20

Kun for medlemmer - begrænset antal, først til mølle.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Torsdag d. 5. oktober 2023 kl. 19-21

Billedaften i Pilegården

Fabrikker og virksomheder i bydelen

Der har førhen ligget adskillige store og små virksomheder i Brønshøj og Husum.

Vi skal opleve deres historie og se billeder fra bl.a. Mejeriet Søholm, Heinr. Jessens Renseri, Gulvkludefabrikken og Løvens Kemiske Fabrik. Det er desuden nok ukendt for de fleste, at der på Kabbelejevej har ligget både en marmeladefabrik og farve- og lakfabrik ved navn Dyrups.

Alle er velkomne. Ingen tilmelding.

Sted: Café Pilen i Pilegården, Brønshøjvej 17

Foredrag

Torsdag den 21. september kl. 15-17

At være barn i Nordvest i 1950’erne

Søstrene Kirsten og Randi Isager vil fortælle og vise billeder om en farverig barndom og opvækst i Nordvest i 1950’erne og 60’erne. Vi vil høre om deres familie, hvor de boede, butikkerne, Frederikssundsvejens skole, klunserne og Alvins Produkthandel, spejderne og mange andre spændende ting.

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Sted: Lygten Station

Utterslev Mosetræf

Søndag d. 10. september 2023 kl. 10-16

Mosetræf i Utterslev Mose

Lokalhistorisk Selskab deltager i den populære tilbagevendende begivenhed med et væld af aktiviteter omkring Utterslev Mose.

Storkøbenhavns Jagtforening holder til i den tidl. restaurant 'Mosehuset', hvor der er boder med jagttegn, jagthorn og information. I Højmosen på Grønnemose Allé kan man opleve græssende kvæg og i Naturværkstedet STREYF på Rådvadsvej kan man høre om bier, bage snobrød og presse æbler til saft.

Lokalhistorisk Selskab medvirker med en bod på Teltpladsen ved Mosesvinget.

Kig forbi.

Medlemsmøde

Fredag d. 25. august 2023 kl. 15-18

Medlemsmøde i FIX' Klubhus ved Kirkemosen

Vi har fået mulighed for at låne boldklubben FIX' meget smukke klubhus for enden af Brønshøj Kirkevej med panoramaudsigt til Kirkemosen. Vi skal høre om Utterslev Mose, se billeder og smukke landkort, der fortæller områdets historie fra de tidligste tider.

Der kommer en 'hemmelig gæst', der fortæller om sit liv i bydelen.

Traktementet er kaffe og kage på selskabets regning.

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Byvandring

Byvandring i Husum

Onsdag d. 7. juni kl. 16-18

Vi skal på tur i Husum i området ved Toftagervej og Mørkhøjvej. Vi skal se et af de sjældne huse, der blev bygget af ler direkte fra haven efter systemet 'Hjemmets Værn'. Frode, der er medlem i foreningen, bor i et sådant hus på Toftagervej og viser rundt. Derefter skal vi på visit hos Helen i HF Rosenvang, der ligger op ad Husumvolden. Vi slutter af med stegt flæsk med persillesovs på 'Krudtuglen' for egen regning.

Kun for medlemmer

Tilmelding info.lhsbhu@gmail.com

Gamle billeder

Gamle billeder i Arkivet

Onsdag d. 10. maj  kl. 15-17

Kom på besøg i arkivet og se et udvalg af de gamle billeder, som vi har scannet gennem det sidste års tid. Vi sidder trangt, men der er plads til 25 deltagere, vi skal have kaffe og kage, der kommer en hemmelig gæst, og man kan benytte lejligheden til at tage vores fine samling af arkivalier i øjesyn. Er der stor interesse viser vi billederne ad to omgange.

Varighed 45 min. Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Biografer i bydelen

Mandag d. 17. april kl. 19-21

Kom og hør historien om de gamle biografer. Der var engang, hvor man kunne man vælge mellem Bella Bio, Husum Bio og Grøndals Bio, hvis man ville i biffen i lokalområdet. Bella Bio startede i 1917 som Brønshøj Biograftheater med stumfilm i en bygning, som stadig kan ses inde bag Lindeapoteket. Husum Bio var en moderne biograf fra starten i 1955 og lukkede først i 1989, hvor de fleste biografer rundt i landet for længst havde drejet nøglen om. Grøndals Bio holdt til i en smuk bygning ved Sallingvej, men blev revet ned i 1993.

Vi skal være nostalgiske, se klip fra film, der blev vist i biograferne, spise popcorn og hygge.

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Alle er velkomne, gratis adgang, ingen billetter.

Sted: Caféen i Pilegården

Udflugt

Torsdag d. 9. marts 2023 kl. 14-15

Besøg på Lygten Station

Stationsbygningen fra 1906 ligger der stadig og fortæller historier om tog, der afgik mod Emdrup, Hareskoven og Slangerup.

Jakob Svane Havemann, der er daglig leder af Lygten Station, som fungerer som scene for standup, comedy, film m.m., vil fortælle om stedet. Hertil vil vi se billeder fra bygningens historie.

Vi mødes foran indgangen mod Frederikssundsvej kl. 13.50.

Kun for medlemmer.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Medlemsmøde

Onsdag d. 22. februar 2023 kl. 14-17

Medlemsmøde i Bellahøj Kirke

Vi mødes en eftermiddag i februar og skal høre Hans Kragh-Jacobsen fortælle om sin opvækst på Næsbyholmvej i Brønshøj, om sin familie, skolegang, butikker m.m. Han har været forfatter, filminstruktør og har udgivet mange bøger, senest erindringsbogen 'Kragereden', 2022. Han var desværre nødt til at melde fra til medlemsmødet d. 1.12, men vi ser frem til at opleve Hans fortælle.

Desuden skal vi høre om kolonihaver før og nu. I hele vores lokalområde fra Grundtvigskirken til Husumvolden lå der kolonihaver på de områder, som Københavns Kommune havde opkøbt omkring 1900, og som man havde planer om at bebygge på et tidspunkt. Haverne levede derfor på lånt tid. Vi skal se billeder af dem og høre historien om, hvormange der var og hvor de lå.

Adresse: Frederikssundsvej 125 A

Der vil blive serveret kaffe og kage på selskabets regning.

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Generalforsamling

Onsdag d. 29. marts 2023 kl. 18-21

Generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Sted: Salen på 1. sal i Pilegården, Brønshøjvej 17, 2700 Brønshøj

Der indledes med et billedshow om Selskabets aktiviteter, hvorefter generalforsamlingen afholdes.

Der bydes på en let anretning og siden kaffe og kage på selskabets regning.

Drikkevarer kan købes for egen regning.

Kun for medlemmer.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com - senest torsdag d. 23. marts 2023.

Lokalhistorisk Billedaften

Torsdag d. 26. januar 2023 kl. 19-21

Kendte fra bydelen

Vi skal se billeder af kendte mennesker, der har eller har haft tilknytning til Brønshøj-Husum. Folk, der har boet her i kortere eller længere tid, politikere, malere, musikere, forfattere.

Sted: Caféen i Pilegården, Brønshøjvej 17

Alle er velkomne. Gratis adgang, dog tilmelding via Billetto:

https://billetto.dk/e/lokalhistorisk-billedaften-kendte-fra-bydelen-billetter-761301

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Medlemsmøde

Torsdag d. 1. december 2022 kl. 18-21

Julestemning og Brønshøjminder

Vi samles til knas, quiz og gamle billeder. Som noget helt særligt kan vi byde velkommen til Hans Kragh-Jacobsen, der kommer og fortæller erindringer fra Brønshøj. Han er ud af den berømte Kragh-Jacobsen familie og voksede op på Næsbyholmvej, hvor de havde ishus med 'Hellerup Is'. Han har været forfatter, filminstruktør og har udgivet mange bøger. Senest erindringsbogen 'Kragereden', 2022.

Der vil blive serveret smørrebrød og kaffe med kage. Nærmere herom senere.

Sted: Pilegården, Salen på 1. sal

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Foredrag

Tirsdag d. 8. november 2022 kl. 19-21

Hvorfor ser bydelen Bispebjerg ud som den gør?

Vi vil se på fotos og illustrationer af de forandringer, der er sket på det bebyggelsesmæssige område de sidste 100 år; og med hovedvægten på de sidste 50 år. Hvad er det for en slags bygninger, der brydes ned, og hvilke nye bygninger opstår og til hvilket formål. De store ændringer kan især ses på Rentemestervej, hvor de omfattende industribygninger næsten helt forsvinder (Glud & Marstrand og Schous fabriksbygninger).

Også det sidste af det landsbyagtige præg ved Utterslev torv ophører, ligesom bazarbygninger og husvilde boliger på Utterslevvej bliver nedbrudt, og nyt byggeri opstår. Dette og meget andet vil blive gennemgået via en masse gamle og nyere fotos fra bydelen.

Sted: Tagensbo skole, Magistervej 4 (der vil være vejledning ved indgangen til at finde ind til lokalet)
Alle er velkomne, ingen tilmelding.

Støttet af Bispebjerg Lokaludvalg.

 

Rundvisning & Spisning

Torsdag d. 3. november 2022

Energicenter Voldparken

Engang hed den Voldparkens Skole og var i sin tid et pragtbyggeri tegnet af Kay Fisker. Den ophørte som skole i 2008, men har i de seneste mange år summet af liv som mødested for en lang række foreninger. På torsdage er der de traditionsrige fællesspisninger med mad leveret af Det Økologiske Folkekøkken.

Vi skal på en rundvisning på den tidligere skole og bagefter deltage i fællesspisningen.

Pris: 65 kr. for mad pr person

Mødested: Ved hovedindgangen til Energicentret, Kobbelvænget 65 2700 Brønshøj.

Vi mødes kl. 15.50.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Rundvisning

Onsdag 5. oktober 2022

Radiometer i Husum

Vi har fået mulighed for at komme på besøg på bydelens verdenskendte

virksomhed, vil skal se produktionen og besøge deres museum.

Kun for medlemmer. LUKKET FOR TILMELDING.

Medlemsmøde

Mandag d. 22. august 2022

Om Bellahøj Skole og mad i gamle dage

Tid: Kl. 18-20

Sted: Brønshøj Bibliotek, Foredragssalen

Vi skal høre om Bellahøj Skoles historie, den historiske frise og ikke mindst lærerne. Hvordan var de, hvem var gode og hvem var skrappe. Flere af vores medlemmer har gået der. Aftenens andet emne er mad. Den mad, som vi fik som børn og som vi ikke spiser mere. Kom og giv dit besyv med. Der vil blive serveret kaffe og kage i pausen.

Kun for medlemmer. Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Tirsdag d. 20. september 2022

Flere billeder fra Frederikssundsvej før og nu

Tid: Kl. 19-21

Sted: Brønshøj Bibliotek, Foredragssalen

Lokalhistorisk arkiv finder hele tiden nye, gamle fotos

af Frederikssundsvejs butikker. Kom og se skomagere, slagtere,

isenkræmmere eller radioforretninger, som var en del af bybilledet førhen.  

Alle er velkomne, ingen tilmelding.

Byvandring

Torsdag d. 9.juni kl. 15-17

Byvandring i Husum

Vi mødes ved ´"Granskende Pige" i anlægget ved Korsager Alle og skal en tur rundt og se de steder, hvor industrien i Husum holdt til før i tiden. Vi skal forsøge at finde det gamle gadekær og stedet, hvor Husumgård lå i sin tid. Guide: Helge Baun Sørensen

Vi slutter af med en kop kaffe og kage.

Mødetid kl. 14.50

Mødested: ved skulpturen "Granskende Pige" i Husum Bypark ved Korsager Alle.

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com  

Medlemsmøde

Tirsdag d. 24. maj kl. 18-21

Medlemsmøde

Kom og se flere ukendte, gamle billeder fra vores område. Vi scanner løbende negativer fra den uvurderlige samling efter Jørgen Bjerregård. Kom og hør om, hvordan det var at bo i Barakkerne i Utterslev, en hel by af husvildeboliger, som eksisterede indtil slutningen af 1950-erne. Flere emner vil blive annonceret. 

Der vil blive serveret kaffe og kage. Mad og drikkevarer for egen regning.

Sted: Salen på 1. sal, Pilegården Brønshøjvej 17

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Emdrup i gamle dage

Onsdag d. 27. april kl. 19-21

Billedforedrag i Lundehuskirken

Vi graver ned i Emdrup-Lundehus fortid og skal se landkort og billeder fra gamle dage ved Helge Baun Sørensen. Historien om den omfattende industri, der tidligere var i området bliver fortalt af Svend Ole Nielsen.

Der vil blive serveret kaffe og kage.

Alle er velkomne.

Besøg på Rødkilde Skole

Torsdag d. 21. april 2022 kl. 14.30-16.30

Besøg på Rødkilde Skole

Rødkilde Skole ligger ved Bellahøj og er en af områdets nyere skoler. Den er lidt af en overset arkitektonisk perle og vi har fået aftale om en rundvisning ved Niels Toldam, leder af læringsmiljø. Vi er på rundtur i en timestid, hvorefter vi samles i et klasselokale til en kop kaffe og snak om skoletiden. 

Mødetid: Kl. 14.20 ved indgangen til Rødkilde Skole, Godthåbsvej 274

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Torsdag d. 24. marts 2022 kl. 19-21

Lokalhistorisk billedaften - om Frederikssundsvej.

Vi skal se sjældne gamle fotos fra Frederikssundsvej, af kolonihaver ved Bellahøj, af slagter- og bagerbutikker fra gamle dage, bindingsværkshuse ved Brønshøj Torv og meget andet. 

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - Caféen

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Gratis adgang- alle er velkomne

 

Generalforsamling

Onsdag d. 30. marts 2022 kl. 18:00-21:00

Generalforsamling i Emdrup Kirke

Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev
Sted: Emdrup kirkes mødesal, Ved Vigen 7-9, 2400 København NV
Der indledes med et billedshow om Selskabets aktiviteter, hvorefter generalforsamlingen afholdes.

 

Der bydes på en let anretning og siden kaffe og kage på selskabets regning. Dagsorden for generalforsamlingen iflg. vedtægterne er bekendtgjort i Nyt fra Lokalhistorien nr 127 dec. 2021.
Kun for medlemmer.
Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com - senest fredag d. 25. marts 2022.

Filmaften

Tirsdag d. 15. februar 2022 kl. 18-21 (NB mødetid kl. 18)

Medlemsmøde - FILMAFTEN

Kom og oplev historiske film fra lokalområdet:

Indvielsen af Husum Bio 1955 - En tur med Linje 8 fra Christianshavn til Degnemose Allé - Mælkeriet Enighedens 25 års jubilæum 1922 - Skjult Kamera hos Annelise og Egon i Fiskeforretningen på Frederikssundsvej 307 (sendt i DR 1996) - og måske flere.

Der bydes på en let anretning og siden kaffe og kage på selskabets regning.

Sted: Salen i Pilegården, Brønshøjvej 17 

Kun for medlemmer.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com - senest fredag d. 11. febr. 2022.

ÅBENT HUS

Onsdag d. 9. februar 2022 kl. 15-17

ÅBENT HUS - indvielse af vore nye lokaler.

Kom og vær med til at indvie det nyindrettede arkiv

i Brønshøj Bibliotek. Alle fremmødte bydes på kaffe og lagkage.

Kom og se sjældne billeder, vind præmier, køb en bog eller et historisk nummer af Brønshøj-Husum Avis. Fejringen foregår i stueetagen ud til Krabbesholmvej, og alle er naturligvis velkommen til en tur ned ad trappen og tage det nye arkiv i øjesyn.

Alle er velkomne.

 

Museumsbesøg

Fredag d. 29. oktober 2021 kl. 14.30-15.30

Rundvisning  på Københavns Museum

Kom med på det helt nye museum i den smukke, nyrenoverede bygning på hjørnet af Stormgade og Vester Voldgade. Oplev udstillingen Byen på Tegnebordet, der med plancher og fotos viser Stadsarkitektens mange bygværker i hovedstaden, skoler, institutioner, elværker. Bl.a. Vandtårnet på Brønshøjvej, Den hvide Kødby, Rådmandsgades Skole, Østerbro Elværk.

Mødetid og sted: Kl. 14:15 ved indgangen til museet på hjørnet af Stormgade/Vester Voldgade.

Omvisning ved en af museets medarbejdere og entré dækkes af Lokalhistorisk Selskab.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com (kun for medlemmer)

Foredrag

Tirsdag 9. november kl. 19

Bispebjerg Bakke og Bispebjergvej

Historien om udviklingen af områderne omkring de to veje ved historiker Svend Ole Nielsen.
Følgende behandles: landbrugslandet, Lersøen, kolonihaver, institutioner, Lersøparken, det nedlagte kommunale gartneri, Bjørn Nørgård byggeriet m.v.
Sted: Præstelængen 9, kld. (med trappelift).

Gratis adgang, gerne tilmelding til joergensen.tom@gmail.com.
Arrangeret af Agendaforening Nordvest i samarbejde med Lokalhistorisk 
Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev. Sponsoreret af Bispebjerg Lokaludvalg. 

Generalforsamling

Torsdag d. 25. november 2021 kl. 18:00-21:00

Generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - Salen på 1. sal

Som afsked med Pilegården byder Lokalhistorisk Selskab på et let måltid efter-
fulgt af et billedshow om årets gang. Herefter afholdes generalforsamlingen. I 
pausen serveres kaffe og kage. Flere informationer kommer via hjemmesiden og mail.

Dagsorden for generalforsamlingen (se Nyt fra Lokalhistorien nr 126)

Flytning

1. december 2021 

Arkivet flytter

Med udgangen af november måned 2021 flytter Lokalhistorisk Arkiv fra Pilegården til Brønshøj Bibliotek. I forbindelse med Brønshøj gamle Skoles ombygning til nyt kulturhus og Pilegårdens omdannelse til skoletandklinik, har vi fået nye, midlertidige lokaler i kælderen under Brønshøj Bibliotek på Brønshøj Torv. 

Vi regner med at kunne holde Åbent Hus fra begyndelsen af januar 2022. 

Billedaften

Onsdag d. 22. september 2021  kl. 19-21

Lokalhistorisk billedaften

- med sjældne billeder fra bydelen. Lokalhistorisk Selskab er tilbage med de populære billedaftener i Pilegården. Kom og se gamle billeder fra Brønshøj i 1920'erne, 30'erne og 40'erne fra den uvurderlige samling, som Lokalhistorisk Arkiv for nylig har modtaget.

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Sted: Pilegården, Brønshøjvej - Salen på 1. sal

Gratis adgang

NB. Book gratis billetter her: https://billetto.dk/e/lokalhistorisk-billedaften-sjaeldne-billeder-fra-bydelen-billetter-541652

Møde i Emdrup

Onsdag d. 29. september 2021 kl. 15:00-17:00

Historier fra Emdrup

Lokalhistorisk Selskab afholder sammen med Emdrup kirke et arrangement, hvor der fortælles om Emdrup. Her graver vi ned i fortiden, hvor Helge Baun Sørensen vil guide os rundt ved hjælp af gamle og nye kort over bydelen samt vise billeder af det, der var engang. Irene Hjelmslund vil fortælle på ondt og godt, om dengang, Emdrup lå gemt ude på landet. Svend Ole Nielsen vil fortælle, hvordan industrien startede og blev til det store erhvervsliv, som vi kender i dag. Til sidst vil sognepræst Joannis Fonsdal fortælle om, dengang Emdrup var en del af Brønshøj sogn, derefter Bispebjerg sogn, og endelig da Emdrup blev selvstændig.

Arrangører: Sognepræst Joannis Fonsdal og Tina Bak fra Emdrup Kirke samt Svend Ole Nielsen, Helge Baun Sørensen og Irene Hjelmslund fra Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev.

Sted: Emdrup Kirke, Ved Vigen 7-9, 2400 København NV

Tilmelding nødvendig til info.lhsbhu@gmail.com

Medlemsmøde

Onsdag d. 25. august 2021 kl. 13-16

Billeder i Pilegården

Efter den lange coronapause skal vi mødes og se billeder. Der bliver vist et udvalg af billeder fra Husum, Frederikssundsvej og fra Jørgen Bjerregårds fine samling, der dækker hele vores område. Selskabet byder på kaffe og kringle.    

Sted: Salen på 1. sal i Pilegården, Brønshøjvej 17

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Byvandring

Onsdag d. 18. august 2021 kl. 13 & 15

En tur ad Rentemestervej

Vi går en tur i Nordvest i området, hvor der i gamle dage var fabrikker og industri, rygende skorstene og cyklende arbejdere. Vi skal se, hvor Glud & Marstrand, Schous Fabrikker, Tekno og flere andre af de berømte virksomheder holdt til.

Mødested: Ved Biblioteket, Rentemestervej 76

Antal: 20 deltagere pr tur

Guide: Helge Baun Sørensen & Svend Ole Nielsen

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Kun for medlemmer af Lokalhistorisk Selskab

Byvandring

Mandag d. 14. juni 2021 kl. 13 & 15

En tur i Brønshøj - ALT UDSOLGT
 
Kom og se Brønshøj gamle skole før den bliver bygget om til Kulturhus. Vi starter ved Vandtårnet, kigger indenfor i bygningen med den bemærkelsesværdige
efterklang, videre til Pilegården, derpå Gadekæret, der blev genetableret i 1990. Vi kommer indenfor i Brønshøj gamle skole med den smukke gymnastiksal og op på øverste etage, hvor den frygtede tandlægeklinik holdt til i gamle dage, runder af ved Rytterskolen og dens smukke have.
Efter endt rundvisning byder foreningen på kaffe og kage i Café Pilen i Pilegården. (husk coronapas)
Guide: Helge Baun Sørensen
Deltagerantal: 20
Mødested indgangen til Vandtårnet, Brønshøjvej
Mødetid: Kl. 12.50 & 13.50

Varighed: 1 1/2 time

Billedaften - aflyst

Onsdag d. 27. januar 2020 kl. 19-21
 

- flere sjældne billeder fra bydelen.

Lokalhistorisk Selskab har for nylig afholdt en meget velbesøgt billedaften og gentager succesen med at vise flere af de uvurderlige fotos fra en samling, som Lokalhistorisk Arkiv har modtaget.

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - Salen 1. sal

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Gratis adgang

NB. Billetter à 0.00 kr. til arrangementet, da der er begrænset plads. Billetsalg åbner senere.

 

 

Julestue - aflyst

Tirsdag d. 8. december 2020 kl. 19-21

Vi holder traditionen tro lokalhistorisk julestue i Pilegården. Med gløgg, appelsiner, knas og småkager. Der er quiz med præmier og hyggelig snak om lokalhistoriske emner.

Sted: Pilegården, Salen, Brønshøjvej 17, 2700 Brønshøj

NB! Arrangementet er annonceret i september nummeret af Nyt fra Lokalhistorien, men datoen er siden ændret til tirsdag d. 8. december 2020.

Kun for medlemmer. Tilmelding info.lhsbhu@gmail.com

 

Medlemsmøde

Onsdag d. 11. november 2020 kl. 12 - 15

Om Husum gamle landsby m.m.
Alle interesserede mødes til fælles frokost og spændende nyt fra arkivet. Husum gamle landsby er et af dagens emner. Vi skal se fotos og malerier fra gamle dage, hvor den gamle landsby var Husums centrum med sit mylder af små stråtækte huse mellem de store gårde, smutveje og ikke mindst det gamle gadekær. Vi får besøg af folk, der har boet der og kan huske de gamle dage ved gadekæret.

Yderligere detaljer om spisning og priser senere.
Sted: Salen på 1. sal i Pilegården, Brønshøjvej 17, 2700 Brønshøj
Kun for medlemmer · Tilmelding til info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Tirsdag d. 20. oktober kl. 19 - 21

Lokalhistorisk Billedaften

Denne gang med ukendte og sjældne billeder fra bydelen.
Lokalhistorisk arkiv har for nylig modtaget en uvurderlig samling af
gamle billeder fra gamle dage.
De er ved at blive scannet, og denne aften kan du se et fyldigt udvalg
af historiske billeder af Utterslev landsby for 100 år siden, butikker på Frederikssundsvej fra 1925 og mange andre sjældne lokalhistoriske fotos.

Sted: Salen på 1. sal i Pilegården, Brønshøjvej 17, 2700 Brønshøj
Tilmelding kræves, så vi ikke bliver for mange. Medlemmer af Lokalhistorisk
Selskab har forret indtil d. 20. september 2020. · Alle er velkomne

Cykeltur

Søndag d. 27. september 2020 kl. 11.00 - 12.30

Befæstningsdag · Den søndre oversvømmelse

Guidet cykeltur langs Søborghusrenden fra Utterslev
Mose til Emdrup Sø. Turen er ca. 3 km lang.
Vi begynder turen ved opstemningsværket ved Utterslev Mose og
mødes på Frederiksborgvej ved Dunhammervej i Emdrup.
Derefter fortsætter turen langs Søborghusrenden forbi Gentofterenden.
Vi gør holdt ved dæmningen ved Ellemosevej og ser
nærmere på det fredede anlæg. Vi afslutter turen ved Emdrup
Sø. Der tilbydes derefter gratis kaffe og kage i Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8, 2400 København NV.

 

Turguide er Svend Ole Nielsen · Mødested: Frederiksborgvej ved Dunhammervej · Ingen tilmelding

 

Byvandring

Lørdag. d. 29. august 2020 kl. 14-15.30

Tur ad Frederiksborgvej

Vi mødes på Bispebjerg Torv og går ad Frederiksborgvej og hører spændende historier om området. Vi kommer forbi Bispebjerg Skole, Bispebjerg Bio og lidt længere nede Glud & Marstrand, nu Emaljehaven. Guider er Irene Hjelmslund og Svend Ole Nielsen, der er medlemmer af bestyrelsen i Lokalhistorisk Selskab og begge har et indgående kendskab til Bispebjergs historie.

Mødested ved Café Bjerget, Bispebjerg Torv · Kun for medlemmer

Tilmelding til info.lhsbhu@gmail.com

Foredrag

Mandag d. 11. maj kl. 19-21 Gennemføres senere!

Det borende X 

Lise Søelund har udgivet en bog om den engang danmarksberømte indbrudstyv. Hun kommer til Brønshøj, hvor hun har boet engang, og fortæller den spændende historie om den fingernemme forbryder og pengeskabstyv.

Sted: Brønshøj Bibliotek, foredragssalen.

Gratis adgang. Kun for medlemmer af Lokalhistorisk Selskab og Historieklubben.

Tilmelding til info.lhsbhu@gmail.com

Medlemsmøde

Onsdag d. 15. april 2020 kl. 12-15 Gennemføres senere!

Om Husum gamle landsby m.m.

Alle interesserede mødes til fælles frokost og spændende nyt fra arkivet. Husum gamle landsby er et af dagens emner. Vi skal se fotos og malerier fra gamle dage, hvor den gamle landsby var Husums centrum med sit mylder af små stråtækte huse mellem de store gårde, smutveje og ikke mindst det gamle gadekær. Yderligere detaljer senere.

Sted: Pilegården, Salen på 1. sal

Tilmelding til info.lhsbhu@gmail.com

Kun for medlemmer

Åbent Hus på Bispebjerg

Fredag d. 3. april 2020 kl. 13.00 aflyst

Bispebjergs Lokalhistorie

Alle er velkomne til Åbent Hus om Bispebjergs lokalhistorie. Kom og mød to lokalhistorikere, få en snak og stil spørgsmål om alt vedr. lokalområdet. Vi viser spændende bøger, gamle kort og fotos fra området. Dette er en nystartet tradition med at mødes og snakke lokalhistorie den første fredag i måneden kl. 13 i Karens Hus. Første gang var fre. d. 10. januar 2020.

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8, 2400 København NV.

For alle interesserede

 

 

Generalforsamling

Onsdag d. 4. marts 2020 kl. 19-21

Lokalhistorisk Selskabs årlige generalforsamling

Sted: Ansgarkirken, Mågevej 33 2400 København NV

Dagsorden: Se medlemblad nr. 119

Der indledes med et kort billedshow om industri og virksomheder i 'Pipfuglekvarteret', Mågevej, Vibevej, Glentevej m.m.

Kun for medlemmer. Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Foredrag

Mandag d. 24. februar kl. 19-21

Bispebjergs udvikling fra landligt område til moderne by gennem 1900-tallet. Billedforedrag ved Lokalhistoriker Svend Ole Nielsen, der tager os med gennem en periode, som de fleste af os har personlige erfaringer fra.

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke

Alle er velkomne

Arr. Agendaforeningen

Billedforedrag

Tirsdag d. 18. februar 2020 kl. 19-21

Det ukendte Brønshøj

Kom og hør om ukendte steder i Brønshøj. Helge Baun Sørensen har været på jagt i arkiverne og fundet sjove historier fra lokalområdet. Aftenen krydres med billeder og filmklip.

Sted: Brønshøj Bibliotek Krabbesholmvej 3 2700 Brønshøj

Arrangør: Historieklubben

Adgang: 50 kr.

Rundvisning

Tirsdag d. 11. februar 2020 kl. 14-16

Besøg i Moskeen på Vibevej

Det var i 2015, at der var indvielse af Imam Ali-Moskeen på Vibevej. Med sine store kuppel og de snoede turkisfarvede tårne, de såkaldte minareter, er den et påfaldende indslag i bybilledet. Hvor der førhen var der hektisk arbejdende fabrikker, er området i dag stilfærdige virksomheder, kontorer og mødelokaler. Vi har bestilt en rundvisning, hvor vi bliver budt indenfor, bliver vist rundt og kan få svar på alle de spørgsmål, vi måtte have.

Kun for medlemmer

Mødested: Vibevej 25-27 2400 NV.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

 

Julestue

Onsdag d. 4. december 2019 kl. 19-21

Julestue i Arkivet

Vi holder traditionen tro lokalhistorisk julestue i Arkivet på 1. sal i Pilegården. Med gløgg, appelsiner, knas og småkager. Der er quiz med præmier og hyggelig snak om lokalhistoriske emner.

Sted: Pilegården, Arkivet på 1. sal Brønshøjvej 17 2700 Brønshøj

Kun for medlemmer. Tilmelding info.lhsbhu@gmail.com

Bog udkommer

Onsdag d. 27. november kl. 15-16.30

Husumbogen udkommer

Den nye bog om Husum af Helge Baun Sørensen bliver præsenteret og der vil blive vist billeder fra Husum fra gamle dage og fra nutiden. Kom og vær med til at fejre bogen, der serveres en let forfriskning. 

Sted: Tingbjerg Kulturhus, Skolesiden 2

Alle er velkomne.

Filmaften

Onsdag d. 13. november 2019 kl. 19-21

Sted: Pilegården, caféen Brønshøjvej 17

Filmaften - lokalhistoriske film

Vi skal se endnu flere film fra lokalområdet, bl.a. fra dengang Bellahøjhusene var helt nye,  anden del af filmen om Brønshøj Skole anno 1936, en film med familien Graae, der omkring 1930 hyrede en filmfotograf til at forevige familiemedlemmer, der går tur i Utterslev Mose.  Og desuden en række korte lokalhistoriske filmklip.

Alle er velkomne, gratis adgang

Medlemsmøde

Onsdag d. 9. oktober 2019 kl. 18-21

Vi havde det første medlemsmøde i april og det var så stor en sukces, at vi samles igen til at høre spændende nyt om lokalhistorien, høre medlemmer fortælle om det, de brænder for og se billeder af kendte og ukendte steder. En del af aftenen vil vi sætte fokus på Utterslev Torv, som umiddelbart ligner sig selv, men som har forandret sig meget siden 1950. Hvilke butikker lå hvor, hvad er nyt og hvad er gammelt? Flere af vores medlemmer er vokset op her og er meget stedkendte.

Vi mødes kl 18 og spiser sammen. Mere om det praktiske senere.  

Sted: Pilegården, salen på 1. sal

Kun for medlemmer. Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Husumvolden

Søndag d. 29. september 2019 kl. 13:00-15:00

BEFÆSTNINGSDAGEN

Vi skal på en cykeltur på Husumvolden forbi Kagsmosen. Vi følger stier og veje langs med Husumvolden og krydser Frederikssundsvej for at afslutte ved Utterslev Mose ved Åkandevej. Undervejs vil der blive gjort holdt forskellige steder, hvor der vil blive berettet om Husumvoldens tilblivelse og opbygning. Der vil blive berettet om arbejdsstyrken og arbejdsforholdene på byggeriet, og meget mere undervejs på turen.

Arrangør: Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev.

Guider: Helge Baun Sørensen og Svend Ole Nielsen.

Mødested: Hjørnet af Islevbrovej og Tårnvej

Mødetid: 13:00

Alle er velkomne.

Emdrupborg - rundvisning

Tirsdag den 17. sept. kl. 13.30-15.30

Emdrupborg er det magtfulde byggeri, der ligger på hjørnet af Tuborgvej og Emdrupvej, og som rummer en omskiftelig og spændende historie. Under 2. verdenskrig byggede man Den tyske Skole i røde mursten med mange store bygninger og tårn med spir. Arkitekten var Werner March, berømt og kendt for bl.a. Olympia Stadion i Berlin. Efter krigen blev bygningerne fordansket ved at man ændrede eller fjernede markant tyske træk som f.eks. spiret på tårnet.  

I en generation husede Emdrupborg Danmarks Lærerhøjskole, det var i årene 1947-2000, og de seneste knap 20 år har det været Danmark Pædagogiske Universitet under Århus Universitet.

Bibliotekar Jens Bennedsen viser  os rundt og vi skal se den store smukke aula, festsalen, et kig ind i skolearkivet, hvor den enorme samling af anskuelsesbilleder opbevares, verdens største. Vi skal naturligvis osse op i tårnet og se det velkendte ur indefra, og de friske tager turen helt op til den storslåede udsigt.  

Vi runder af med kaffe og kage i den smukke kantine, på selskabets regning.  

Mødested i foyeren ved bibliotekets indgang

Mødetid: 13.20

Adresse: Tuborgvej 164 2400 Kbh. NV.

Kun for medlemmer. Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Tur i Grøndalsvænge

Onsdag den 21. august kl. 13-15

Haveboligforeningen Grøndalsvænge blev oprettet den 26. november 1911 i Folkets Hus, Jagtvej 69.

Som bekendt er Jagtvej 69 jævnet med jorden, men alle 389 huse i Grøndalsvænge står endnu. De blev bygget i fire omgange mellem 1915 og 1928. På grund af en bevarende lokalplan fremstår husene i nogenlunde original stand i modsætning til andre Bedre Byggeskikhuse fra samme periode i København. Kom med på en spadseretur i området, hvor vi måske kan hilse på nogle af de længstboende andelshavere.

Vi mødes på Vindruevej 2 klokken 13 til en kort introduktion ved andelshaver Reidun Jarlhøj og slutter samme sted med kaffe og kage.

Rundvisning

Tirsdag d. 4 juni 2019 kl. 14-15

Skuespillerforeningens Hus på Bispebjerg

Kom med på rundvisning i det smukke gamle hus bag Grundtvigskirken. Skuespillerforeningens Hus er bygget i 1927 og rummer 15 lejligheder, der bebos af pensionerede skuespillere eler andre indenfor faget, der har behov.

Vi bliver vist rundt af Joen Bille, der er formand for husets bestyrelse.  Vi skal høre anekdoter om stedet, se flaghaven, den smukke rosenhave og slutter med et glas på Operaterassen.

Kun for medlemmer af Lokalhistorisk Selskab

Sted: Bispebjergvej 53

Tid: Tirsdag d. 4. juni kl. 14 (vi mødes ti minutter før ved gitterlågen)

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Filmaften

Tirsdag d. 7 maj 2019 kl. 19-21

Gamle film fra Brønshøj & Husum

Kom og oplev film fra bydelen i gamle dage, hvor der kørte sporvogne og folk stod i kø for at købe en villagrund. Vi skal se filmen om Brønshøj Skole fra 1936 med skolekøkken, indskrivning hos inspektøren, fodbold og morgensang.
Bella Bios direktør Oluf Hansen fik optaget 'Brønshøj-filmen'(1924-36), der er et historisk klenodie med billeder af Brønshøj Tivoli og indvielsen af stenen ved gadekæret. Endelig vises private film optaget i bydelen.
 
Sted: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17
Arr. Lokalhistorisk Selskab

Gratis adgang

Medlemsmøde

Onsdag d. 24. april kl. 12-16

Løkalhistorisk møde

Ved den seneste generalforsamling var der stor interesse for et medlemsmøde i vores forening. Derfor mødes alle, der kan og har lyst i Salen i Pilegården denne eftermiddag i april.

Vi spiser frokost sammen (for egen regning, caféen leverer for 55 kr pr person for tre håndmadder + øl/vand), vi kigger på de mange nye landkort, der er kommet til, gamle fotos og andre spændende ting. Medlemmer af selskabet vil fortælle om, hvad de beskæftiger sig med for tiden.

Fyrtårnet, Carl Schenstrøm, den berømte stumfilmsskuespiller var Utterslevborger. Han købte intet mindre end to grunde og byggede hus på Horsebakken. Vi skal se billeder af ham og familie, og vi skal se en af de gamle Fy & Bi film.

Undervejs vil der blive serveret kaffe med kage.   

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Sted: Salen på 1. sal i Pilegården, Brønshøjvej 17, 2700 Brønshøj

Tid: Onsdag d. 24. april kl. 12-16

Kun for medlemmer

Generalforsamling

Onsdag d. 6. marts 2019 kl. 19-21

Generalforsamling i Husum Kirke

Lokalhistorisk Selskab afholder sin årlige generalforsamling. Alle medlemmer er velkomne.

Inden generalforsamlingen vil der blive vist lokalhistoriske film, bl.a. Brønshøj Filmen med optagelser fra 1930-36. Der vil blive serveret kaffe og kage.

Sted: Husum Kirke · Korsager Allé 14 · 2700 Brønshøj

Rundvisning

Mandag d. 25. februar 2019 kl. 14.30-16.00

Besøg i Kulturhuset, Tingbjerg

Det nye kulturhus blev indviet i Tingbjerg d. 1. oktober. Den meget moderne bygning har allerede fået mange sjove tilnavne: 'ghettoblasteren' og 'fladskærmen', fordi den er så usædvanlig slank. Kulturhuset rummer bibliotek, mødelokaler, café og plads til at sidde og arbejde. Vi bliver vist rundt af bibliotekar Thomas Nielsen. Besøget afsluttes med kaffe og kage.  

Sted: Tingbjerg Kulturhus, Skolesiden 4 2700 Brønshøj

Kun for medlemmer. Tilmelding info.lhsbhu@gmail.com

Mødetid: 14.20 i Kulturhuset

Billedaften

Tirsdag d. 22. januar 2019 kl. 19-21

Kendte i Brønshøj

Bydelen har gennem tiderne tiltrukket mange berømtheder og kendte, der her har kunnet bo fjernt fra storby og rampelys: Jørgen Ryg, Finn Ziegler, Hans Hedtoft, Bodil Udsen og mange andre. Kom og oplev billeder af dem, hør dem optræde og se, hvor de boede.

Sted: Cafeen i Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Alle er velkomne

Foredrag

Torsdag d. 28. februar kl. 19

Fra industrikvarter til moderne medie- og designbydel

Svend Ole Nielsen fortæller om virksomhedernes udvikling i Bispebjerg/Nordvest fra opførelsen af de første håndværks - og industrivirksomheder for over 100 år siden og frem til i dag, hvor en helt ny type virksomheder er kommet til. Om de omfattende forureningsproblemer, som industrien dengang medførte. Og om hvorfor fabrikkerne dengang opstod her i bydelen og forsvandt igen for 40 - 50 år siden og gav plads til helt nye virksomheder og foretagender.

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8  2400 NV

Alle er velkomne, gratis adgang.

Arr. Agendaforeningen

Julestue i Arkivet

Onsdag d. 5. december 2018 kl. 19-21

Julestue i Arkivet

Traditionen tro holder vi lokalhistorisk julestue i Arkivet på 1. sal i Pilegården. Med gløgg, appelsiner, knas og småkager. Der er quiz med præmier og hyggelig snak om lokalhistoriske emner og vi skal se historiske film.

Sted: Pilegården, Arkivet på 1. sal Brønshøjvej 17 2700 Brønshøj

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Rundvisning

Onsdag d. 14. november 2018 kl. 17-19

Besøg i Pejsegården

Der er atter gang i Britt Bendixens berømte danseetablissement i Husum. Der er kommet nye ejere, der har sat alt i stand. Vi skal vises rundt af Ronnie Handskemager, der selv er danser og den ene af ildsjælene bag det nye Pejsegården. Rundvisningen slutter med kage og kaffe.

Sted: Pejsegården, Frederikssundsvej 343-45 (efter Husum Torv)

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Mandag d. 22. oktober 2018 kl. 19-21

Industri på Rentemestervej

Glud & Marstrand, Schous Fabrikker, Tekno og mange andre landskendte virksomheder holdt til på denne vej i Nordvest. Vi ser billeder fra dens 100-årige historie tilbage til dengang den hed H C Jensensvej.

Sted: Biblioteket (salen), Rentemestervej 74 2400 NV.

Alle er velkomne. Gratis adgang.

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Bogpræsentation

Tirsdag d. 9. okt. 2018 kl. 19-21

Fra fæster til selvstændig bonde og husmand

Forfatteren og lokalhistorikeren Svend Ole Nielsen vil denne aften præsentere sin nye bog, som bygger på lang tids kildestudier. Hvordan levede folk i vores lokalsamfund i Brønshøj, Husum, Emdrup og Utterslev for 3-400 år siden? Hvordan formede landsbyboernes hverdag sig i områdets landsbyer, og hvordan fik de deres udkomme? Hvilken betydning har udflytningen af gårdene fra landsbyerne til de omkringliggende marker haft for den by, som vi kender idag?

Introduktionen og omtalen af bogens indhold vil især komme til at dreje sig om livets gang og udviklingen i den nuværende Bispebjerg Bydel, der tidligere bestod af de to oprindelige landsbyer Utterslev og Emdrup.

For medlemmer af Lokalhistorisk selskab er bogen gratis. For ikke medlemmer koster bogen 160 kr. Det vil være muligt enten at modtage eller købe denne aften.

Alle er velkomne, adgangen er gratis!

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8, 2400 København

Cykeltur

Søndag d. 30. sept. 2018 kl. 11-13

Befæstningsdagen. Cykeltur langs Søborghusrenden

I forbindelse med Befæstningsdagen, der i år finder sted søndag d. 30. september 2018 og arrangeres af Københavns befæstningsforening, deltager Lokalhistorisk Selskab.

Vi har valgt at køre en cykeltur langs Søborghusrenden fra Utterslev Mose til Emdrup Sø. Her ser vi på de områder, der i givet fald skulle oversvømmes ved forsvaret af København.

Vi kommer forbi de steder, hvor der var opstillet opstemningsværker, og der fortælles om de forter, der var placeret i området foran denne del af forsvarslinjen.

Mødetid: kl. 11.00

Mødested: Frederiksborgvej ved Dunhammervej i Emdrup

Turen varer ca. 1 1/2 time, og vi afslutter i Karens Hus med kaffe og kage. Turen er planlagt og arrangeret af Svend Ole Nielsen.

Tilmelding info.lhsbhu@gmail.com.

Billedaften

Onsdag d. 19. september kl. 19-21

Brønshøjs værthuse og caféer & Brønshøj Boldklub

Sted: Kulturhuset Pilegårdens café, Brønshøjvej 17.

Brønshøj har en gammel og solid tradition for velbesøgte og listige udskænkningssteder. Brønshøj Borgerkro og Bondestuen er to af de gamle beværtninger, der ligger hvor de blev lagt for 100 år siden.
I gamle dage lå den idylliske Cafe Grøndalshuset overfor smeden på Brønshøj Torv, hvor folk der fik skoet deres heste kunne få et glas øl eller flere, mens der blev smedet. Brønshøj Kro og Brønshøj Tivoli var dengang store etablissementer med dans, spisekort og ølstue. I dag er udbuddet af listige steder uformindsket med bl.a. Gerts Vinstue, Café Stålvand og Cafe Berg.

Lokalhistorisk Selskab viser billeder fra de 100 år med kroer og værthuse i Brønshøj. I anden del dykker vi ned i Brønshøj Boldklubs 100 årige historie. Klubben fylder rundt i 2019, hvor man kan se tilbage på en glorværdig fortid med mange landsholdsspillere, stjernespillere som Ove Anderssen, Benny Lohse og i nyere tid Kent Nielsen.

Caféen vil tilbyde køb af frisk skænket fadøl og pølser fra grill.

Alle er velkomne

Rundvisning

Mandag d. 20. august 2018 kl.14-16

Rundvisning på Husum Skole

Den blev indviet i 1930 og var sidste mode indenfor skolebyggeri med aula i midten og i den stramme funkisstil uden unødige udsmykninger. I dag er Husum Skole fredet af samme grunde. Vi skal på rundvisning sammen med Gert Nielsen, der er pedel - i dag hedder det teknisk ejendomsleder. Opleve arkitekturen og få adgang til hemmelige steder, hvor kun de voksne må komme. Vi drikker en kop kaffe sammen og ser billeder fra skolens historie.

Mødetid: kl. 13.50

Sted: Husum Skoles hovedindgang, Karlslundevej 23 2700 Brønshøj

Kun for medlemmer. Tilmelding info.lhsbhu@gmail.com.

 

Kulturdag

Lørdag d. 9. juni 2018 kl. 10-16

Kulturdag 2700 Brønshøj

Brønshøj-Husum Lokaludvalg afholder den årlige kulturdag på Brønshøj Torv i samarbejde med Kulturhuset Pilegården. 2700 Kulturdag er en tilbagevendende kulturbegivenhed i lokalområdet, der er med til at skabe liv i bydelen.

Lokalhistorisk Selskab medvirker med en stand, hvor alle kan få en snak, købe bøger og kigge billeder.

Sommerfest

Lørdag d. 2 juni 2018 kl. 10-16

Sommerfest ved Grundtvigs Kirke

Lokalhistorisk Selskab har på pladsen en stand sammen med Foreningen Kulturhuset. Kig forbi! Café, loppemarked, live-musik, varme pølser, børneteater, Det grønne Hjørne, Naturdans, kagekonkurrence og meget andet.

Billedaften

Tirsdag d. 15. maj 2018 kl. 19 - 21

Skoler i Husum

I 1925 var der ingen skole i Husum. Børn der boede der måtte flere kilometer til skole i Brønshøj. I 1930 blev Husum Skole bygget, og sidenhen kom Korsager Skole, Voldparken og Tingbjerg til. Kom og se billeder af de arkitektoniske perler tegnet af de bedste arkitekter, hør om skolernes historie, se fotos fra gamle dage, lærere og elever.

Sted: Caféen, Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17

Gratis adgang, alle er velkomne.

Hjemmebesøg

Onsdag d. 11. april kl. 14-16

Besøg i en lejlighed i Bellahøjhusene

Punkthusene på Bellahøj blev bygget i 1950'erne og var dengang topmoderne byggeri, der gav mindelser om New York og det store udland. De var på forkant med hensyn til indretning og byggeteknik og står den dag i dag smukke og velproportionerede som arkitektoniske perler på rad. 

Vi skal på besøg hos Margrethe, der har boet i lejlighed i det smukke byggeri i mere end en menneskealder.

Begrænset antal deltagere. Kun for medlemmer. Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com eller pr. tlf. til Bo Öhrström tlf. 40 46 99 84.

Mødetid og sted: Kl. 13.50 foran Bellahøj Kirke.

Rundvisning

Tirsdag d. 20. marts 2018 kl. 14-16

Rigsarkivet på Slotsholmen (2. gang)

Vi gør det igen, da det var så stor en sukces med besøget d. 24. januar. Vær med og oplev det gamle Rigsarkiv på Slotsholmen. Det har ligget der i 400 år og skal nu flytte, foreløbig til magasiner på Kalvebod Brygge. Folketinget ønsker at udvide sine lokaliteter og Rigsarkivets bygninger ligger netop i forbindelse med Christiansborg. Kom og bliv vist rundt mellem de ældgamle, historiske arkivalier.

Få pladser tilbage! Kun for medlemmer.

Mødested: Tøjhusgade 1 (overfor indgangen til Folketinget)

Mødetid: Kl. 13.50

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Billedaften

Tirsdag d. 13 marts 2018 kl. 19 - 21

Frederikssundsvejs butikker - før og nu

Brønshøj-Husums kendte indkøbsgade har været et farverigt mylder af butikker gennem 100 år. I 1975 var der ti slagtere, fem fiskehandlere og en bank på hvert et gadehjørne. I dag er meget forandret med mange pizzeriaer, caféer og restauranter. Kom og se billeder fra gamle dage og nye.

Sted: Caféen, Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17.

Alle er velkomne, gratis adgang.

 

Generalforsamling

Tirsdag d. 6. februar 2018 kl. 19 - 21

Lokalhistorisk Selskabs årlige generalforsamling afholdes.

Inden generalforsamlingen vil der blive vist sjældne historiske film fra lokalområdet.

Dagsorden: se Nyt fra Lokalhistorien Nr. 111.

Sted: Café Bjerget, Bispebjerg Torv 8.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

 

Billedaften

Tirsdag d. 9. januar 2018 kl. 19-21

Tingbjerg - Industri i Husum

Tingbjerg - før og nu. Kom og se billeder fra dengang Tingbjerg var kolonihaver og bar mark. Hør om arkitekten bag byggeriet, den karismatiske byplanlægger og forfatter, Steen Eiler Rasmussen.  

Ekstra: Husum som industriby. Husum har gennem tiderne haft mange større virksomheder, bl.a. Dahl-Jensens porcelænsfabrik, Husumtryk, Husum Bryggeri og Gulvkludefabrikken. Vi kigger tilbage på en produktiv tid.

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Fri adgang

Sted: Caféen i Kulturhuset Pilegården

Julestue

Torsdag d. 7. december 2017 kl. 19-21

Julestue i Arkivet

Traditionen tro holder vi lokalhistorisk julestue i Arkivet på 1. sal i Pilegården. Med gløgg, appelsiner, knas og småkager. Der er quiz med præmier og hyggelig snak om lokalhistoriske emner.

Sted: Pilegården, Arkivet på 1. sal Brønshøjvej 17 2700 Brønshøj

Besøg i Brønshøj Præstegård

Tirsdag d. 14. november 2017 kl. 16-18

På besøg i den gamle præstegård. Sognepræst Peter Nejsum byder os indenfor i Brønshøj Præstegård. Vi skal høre om hans arbejde, opleve de smukke rum, høre om præstegården og om den nye sognegård, der skal bygges ved Brønshøj Torv.

Sted: Brønshøj Kirkevej 6 2700 Brønshøj

Kun for medlemmer

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com 

Ældredag i Pilegården

Torsdag d 5. oktober 2017 kl. 10-14.

Åbent Hus i Pilegården.

Lokalhistorisk Selskab har åbent i arkivet. Hele 1. sal i Pilegården summer af liv fra en masse stande. Kom og kig. Oplev den flotte samling af lokalaviser, som vi netop har modtaget og som er ordnet fint på hylder.

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17  2700 Brønshøj

 

 

Billedaften om Husum

Tirsdag d 12. september kl. 19-21

Husum - det gamle og det nye

Kom og se billeder fra Husums lange historie. Områdets ældste by, der i århundreder var en stor landsby med statelige gårde. Absalon kendte til Husum og Leonore Christine boede en tid på Husumgård. Vi skal opleve landsbyen omkring det gamle gadekær og den rivende udvikling der skete fra 1930, hvor skoler, villaer og ejendomme skød op. Voldparken, Husum skole, Korsager Skole, Tingbjerg - og Husum Bio ikke at forglemme.

Sted: Kulturhuset Pilegården, Brønshøjvej 17 - salen på 1. sal

Alle er velkomne

Arr. Lokalhistorisk Selskab

Kvartervandring i Utterslev

Tirsdag 19. sept. kl.16.00 - 17.30

Vandring i Utterslev

Kvartersvandring omkring Utterslev torv og tilstødende gader. Landsbyen kan dateres godt 1500 år tilbage i tiden. Den var hovedbyen i det nuværende Københavnsområde i 1100 tallet, da først  Kong Valdemar den Store og siden Bisp Absalon regerede over landsbyen og dens jorder.

Vi ser på nyere og ældre bygninger og deres historie, bl.a. den nye og den gamle kirke, Sokkelundlille, Tages Hus, Stormly og meget mere.

Rundviser: Svend Ole Nielsen.

Mødetid & sted: Kl. 15.50 foran Biblioteket, Rentemestervej 76.

Alle er velkomne

Sommerfest ved Grundtvigs kirke

Lørdag den 10. juni 2017

Sommerfest ved Grundtvigs Kirke

Tid: kl. 9.00 – 16.00

Lokalhistorisk Selskab har på pladsen en stand sammen med Foreningen Kulturnet.  Kig forbi ! Café, boder, loppemarked, live musik, varme pølser, børneteater, Det grønne Hjørne, Naturdans, kagekonkurrence og meget andet.

 

Sommerfest ved Grundtvigs kirke

Lørdag den 10. juni 2017

Sommerfest ved Grundtvigs Kirke

Tid: kl. 9.00 – 16.00

Lokalhistorisk Selskab har på pladsen en stand sammen med Foreningen Kulturnet.  Kig forbi ! Café, boder, loppemarked, live musik, varme pølser, børneteater, Det grønne Hjørne, Naturdans, kagekonkurrence og meget andet.

 

Udflugt til Ballerup

Tirsdag d 2 . maj 2017 kl. 17

Besøg på Pederstrupgaard

Ballerup Historiske Forening inviterer vore medlemmer til at besøge Pederstrupgaard, en meget smuk gammel, stråtækt bondegård, der ligger i et ægte landsbymiljø med gadekær, lave hække, små haver lige udenfor Ballerup. Pederstrupgaard fungerer som lokalhistorisk museum med flotte udstillingsrum, der fortæller Ballerups historie og desuden er der en enestående udstilling om Storfyrstinde Olga, der boede i Ballerup i 18 år og var en anerkendt kunstmaler.

Tilmelding inden d. 15. april 2017 til Manfred Crety: mcrety@gmail.com eller til Anne-Lise Crety på tlf. 51 22 91 61.  Aftal evt transport ved tilmelding.

Transport: S-tog til Ballerup station, cykel eller fodtur 1.5 km ad sti langs med jernbanen.

Adresse: Pederstrupvej 51-53  2750 Ballerup.

Rundvisning

Torsdag d. 15. juni 2017 kl. 13 - 14.30

Bispebjerg Hospital - fortid og fremtid

Vi skal på rundvisning på det store hospital, der blev bygget på Bispebjerg Bakke i 1913, med Martin Nyrop som arkitekt.

Mødested: Hovedindgangen på Bispebjerg Bakke (mellem tårnene)

Tilmelding på mail info.lhsbhu@gmail.com

Kun for medlemmer

Bjarne Reuter aften

Tirsdag d. 4. april kl. 19.00
 
Bjarne Reuter aften
 
Vi genoplever den kendte forfatters mange steder i bydelen. Dem vi kan læse om i bøgerne 'Zappa', 'Når snerlen blomstrer' og 'Månen over Bella Bio', og opleve i Bille Augusts film, hvor både Mulle, Bjørn og Buster cykler rundt på Præstegårds Allé og andre kendte steder. Med filmklip, billeder og quiz.
 
Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - salen på 1. sal
Alle er velkomne - Gratis adgang

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Billedaften

Tirsdag d. 14. marts kl. 19.00
 
Da Brønshøj blev storbyforstad
 
I årene 1930 til 1940 forandredes Brønshøj totalt. I de år forsvandt den gamle landsby omkring kirken og gadekæret, og nye boligkarréer skød op på Brønshøj Torv, langs med Brønshøjvej og Frederikssundsvej - og tusind villaer blev bygget.
Kom og se billeder af omvæltningen. Brønshøj Kro og Brønshøj Tivoli, bondegårde, børn i træsko og meget mere. 
 
Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - salen på 1. sal
Alle er velkomne - Gratis adgang

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Omvisning

Tirsdag d. 7. marts 2017 kl. 16

Omvisning i Carlstad-Udstillingen

Rytterskolen på Brønshøj Torv, Brønshøjvej 1.

Ved tidl. museumsleder ved Brønshøj Museum Lars Cramer-Petersen.

På Rytterskolens 1. sal. finder man genopbygningen af Carlstad-udstillingen, som med 18 scenarier med 300 forskellige figurer i størrelsesforholdet 1:32 fortæller om en af Danmarkshistoriens mest dramatiske perioder, hvor en stor svensk angrebsstyrke i næsten to år havde deres hovedlejr i Brønshøj og Utterslev.

Vi skal se udstillingen og desuden en tur hen omkring de tre kobbertårne, der blev indviet i 2009 til minde om den svenske belejring.

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com.

Mødested: Rytterskolens indgang

Varighed: 1 time

Generalforsamling

Tirsdag d. 14. februar 2017 kl. 19.00 - 21.00

Den årlige generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab afholdes i lokalerne i Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8, 2400 København NV.

Inden vi begynder generalforsamlingen vil der blive vist en film fra indvielsen af Grundtvigs kirke d. 8. sept. 1940 og et lille udvalg af historiske billeder fra Bispebjerg.

Dagsorden (se dec. nummer af Bladet)

Billedaften

Tirsdag d. 24. januar 2017 kl 19-21

Lokalhistoriske Billeder

Kom og se billeder fra 1950'ernes Brønshøj-Husum, hvor Bellahøjhusene var helt nye,  Ove Sprogøe og Dirch Passer indspillede 'Der kommer altid en sporvogn' på Torvet, og et 17" B&O TV sort/hvid kostede 2.095 kr.

Aftenen indledes med en billedserie af nedbrydningen af Højdebeholderen på Bellahøjvej. Børge Svendsen var på pletten og tog billeder af arbejdet med at fjerne den borgagtige kæmpebygning, der havde stået siden 1913.

Alle er velkomne. Gratis adgang.  

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev.

Julestue i Arkivet

Torsdag d. 8. december 2016 kl. 19-21

Julestue i Arkivet

Alle medlemmer er velkommen til gløgg, julekager, gamle billeder og quiz.

Sted: Kulturhuset Pilegården, 1. sal

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

Foredrag med billeder

Tirsdag d. 1. november kl. 19.00

De gamle sporvogne

Kom om se og hør om de gamle sporvogne, som var en vigtig del af Københavns bybillede fra før 1900 til den sidste linje 5 kørte i 1972.

Finn Erik Larsen, tidl rektor og i dag sporvognsfører i sin fritid, fortæller om linje 2, 5, 7, 8 og  de andre linjer og Lokalhistorisk Selskab viser billeder dertil.

Sted: Pilegården, salen på 1. sal

Tid. kl. 19-21

Alle er velkomne

 

Bispebjerg Før & Nu

Fredag d. 14. oktober 2016 kl. 18.00 til 23.00

Kulturnat - Fotoudstilling

Få et glimt af Bispebjergs lokalhistorie via en 'før og nu' fotoudstilling.

Der vil være billeder fra Utterslev, Emdrup, Bispebjerg, Ryvang/Lundehus og Ydre Nørrebro.

Kun adgang med Kulturpas. ​

Besøg på Bellahøj Skole

Torsdag d. 13. oktober 2016 kl. 17. 00

Stjernekammeret på Bellahøj skole

Stjernekammeret blev indrettet allerede i 1936, hvor Bellahøj skole var ny.  Det var takket være en engageret fysiklærer at det blev en realitet, og det eksisterer den dag i dag. Carsten Andersen bestyrer i dag Aladdin-hulen og skoleklasser fra hele København kan komme og opleve stjernehimlen med planeter, asteroider og mælkeveje. Men vi må osse komme på besøg. For få år siden fik Stjernekammeret doneret 62.500 kr til anskaffelse af det nyeste udstyr, som gør rumrejsen fuldendt. 

I forbindelse med besøget vil der være en kort rundvisning på skolen, hvor vi skal se Karlstad frisen og den smukke aula.

Varighed: 2 timer

Mødested: Indgangen til Bellahøj Skole, Svenskelejren 18

Tilmelding pr mail info.lhsbhu@gmail.com

Debat & Foredrag

Tirsdag d. 13. september 2016 kl. 19.00

1970'erne i Danmark og Brønshøj

Foredrag med forfatter Ove Dahl, der fortæller om 1970'erne, et årti med energikrise, kønsroller, protestbevægelser, klapbukser og træskostøvler. Efter pausen vises billeder fra Brønshøj i 1970'erne, hvor der kørte sporvogne, der var en bager på hvert gadehjørne, hvor bilerne havde farver og brillerne var kiksede.

Ove Dahl er forfatter til den kendte bogserie "Tilbage til 80'erne', 'Tilbage til 70'erne' osv., udgivet på Gyldendal. 

Sted: Pilegården, salen på 1 sal

Arrangeret af Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev i samarbejde med Kulturhuset Pilegården. 

Gratis adgang og alle er velkommen.

Besøg i Grundtvigskirken

Søndag d. 21. august 2016 kl. 14.00

Rundvisning i Grundtvigs Kirke

Rundvisningen er ved Thomas Viggo Pedersen, der er tidligere organist gennem 37 år ved Grundtvigs Kirke og desuden redaktør af medlemsbladet Nyt fra Lokalhistorien.

Ballerup Historiske Forening er inviteret til at deltage, i forlængelse af at vores bestyrelse besøgte dem tidligere på året.

Alle medlemmer er velkomne, ingen tilmelding.

Rundvisning

Mandag d 13 juni 2016 kl. 16.30

Rundvisning på Brønshøj Kirkegård

Vi er inviteret af Vanløse Lokalhistoriske Forening til at være med på en rundvisning på den gamle kirkegård ved Brønshøj kirke.

Vi mødes foran Brønshøj kirke kl. 16.20

Tilmelding: info.lhsbhu@gmail.com

 

Sommerfest

Lørdag den 4 juni 2016 kl. 9.00 – 16.00

Sommerfest på plænen ved Grundtvigs Kirke. 

Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev har på pladsen en stand sammen med Foreningen Kulturnet.

Kig forbi!

Rundtur i haveforening

Torsdag d. 19. maj 2016 kl. 16-18

Besøg i HF Birkevang, Mørkhøjvej

Vores medlem, Hanne Rosenvold, inviterer på rundvisning i sin haveforening Birkevang, eller andelsselskab som det rettelig hedder. Vi starter med en kop kaffe/te i det nye fælleshus, hvor Hanne vil fortælle om Birkevangs historie, hvorefter vi tager på rundtur, ser på haverne og kigger måske indenfor i et par af husene. Hanne Rosenvold har selv boet i Birkevang i mere end 30 år og har knap halvdelen af tiden været enten formand eller bestyrelsesmedlem.

Skriv datoen ind nu, detaljer følger i næste nummer af Nyt fra Lokalhistorien.

Kun for medlemmer

Rundvisning

Tirsdag d 12. april 2016 kl. 14.30-16.00

Rundvisning på Bispebjerg Kirkegård

Kirkegårdsvejleder Stine Helweg tager os med på en rundtur og fortæller om kirkegårdens historie og om de prominente personer, der ligger begravet.

Tilmelding pr mail info.lhsbhu@gmail.com

Vi mødes kl. 14.20 ved den store låge overfor Grundtvigskirken, Frederiksborgvej 125.

Kun for medlemmer

 

 

 

Billedaften

Tirsdag d. 23. februar 2016 kl. 19-21

Lokalhistorisk Billedaften

Vi gentager sukcesen fra oktober og skal opleve endnu en serie sjældne seværdige og spændende billeder fra bydelen, bl.a. Bellahøj gennem tiderne. I 2. del: Berømtheder fra bydelen. Bodil Udsen, Jørgen Ryg og Martin A. Hansen har boet i vores lokalområde. Vi ser billeder af de steder, de boede og hører om dem.

Sted: Salen på 1. sal i Pilegården, Brønshøjvej 17

Alle er velkomne, ingen tilmelding.

Generalforsamling

Torsdag d 18 februar 2016 kl. 19.00

Ordinær generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Sted: Husum kirke, Korsager Allé 14  

Dagsorden, se Nyt fra Lokalhistorien.

NB. Ingen generalforsamling uden film. Igen i år vil der blive vist film af stor lokalhistorisk interesse. 1. Ugerevy nr 37/1940 med levende billeder fra Indvielsen af Grundtvigskirken d. 8. sept. 1940, hvor bl.a.  kronprins Frederik og kronprinsesse Ingrid ankommer til kirken sammen med Christian d 10. (var. 5 min.)  - 2. Film fra det første Dyrskue på Bellahøj juni 1938, en meget stor national begivenhed (var. 9 min.).

Julestue i Arkivet

Torsdag d 3 december 2015 kl. 19-21

Lokalhistorisk Arkiv, 1. sal i Pilegården

Vi har Åbent Hus i forvejen, men denne aften er alle velkommen til gløgg og julekager i Lokalhistorisk Arkiv. Vi skal se sjældne gamle billeder, høre nyt fra gamle dage og quizze om lokalhistorien (gode præmier). Tilmelding pr. mail: bo.oehrstroem@gmail.com

Foredrag om Emdrup

Fredag 27. november 2015 kl. 14.00 til 16.00

Emdrup kirke, Ved Vigen 7, 2400 København

Emdrup fra stor gård via landsby til kvarter i København.

Foredrag ved lokalhistoriker Christian Kirkeby

Hvordan fik Emdrup og Bjerget sit nuværende udseende? Det oprindelige Bispebjerg hospital røg til fordel for et nyt supersygehus. Emdrup blev en kommunal enhed med Bispebjerg bydel og ikke delt mellem Østerbro  og Bispebjerg. - Undervejs er der kaffebord á 15,- kr.

Besøg i Den engelske Haveby

Torsdag d 26. november 2015 kl. 14-16

De smukke, gule huse i og omkring Baunevangen er et af bydelens mange arkitektoniske klenodier. De blev bygget i 1925 efter engelsk forbillede med Niels Gotenborg som arkitekt. Vores medlem, Inge Egede Andersen, har boet der i 30 år. Hun inviterer på rundvisning i 'den lille landsby' med efterfølgende kaffe med hjemmebagte boller hjemme i Egevangen 30.

Max. 15 deltagere. Tilmelding efter først til mølle princippet til formand Bo Öhrström pr mail: bo.oehrstroem@gmail.com.

Mødetid og -sted: Kl. 13.50 ved Kontoret, Tjørnevangen 16 (hjørnet af Tjørnevangen og Baunevangen).     

Lokalhistorisk Billedaften

Tirsdag d 6 oktober 2015 kl. 19.30 - 21.30

Billedaften i Pilegården

Kom og se flere gamle og nye billeder fra bydelen på stort lærred! Bellahøj før punkthusene blev bygget og historien om Bella Bio og biografejer Oluf Hansen. I anden del er emnet Brønshøj på film, hvor vi opsporer locations fra bydelen. 

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17, salen på 1. sal. Alle er velkomne. Ingen tilmelding.

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev.

Tur på Vestvolden

Torsdag d 10 september 2015 kl. 15.00 - 17.00

Udflugt til Den historiske Vold

Vi skal opleve den historiske vold med Niels Eriksen, der er rundviser på museet. Vi skal se et par af de gamle bunkers og der vil være diasshow i Artillerimagasinet. Vi slutter af med kaffe og kage (pris 20 kr.). Mødetid kl. 14.50. Mødested: P-pladsen for enden af Rødovre Parkvej.

Transport: Bus linje 13 til Rødovre Parkvej ved Espehus og Korsdalsvej, derefter en kort gåtur. Tilmelding: bo.oehrstroem@gmail.com.

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Eftermiddag om Klimatilpasning

Lørdag d 29 august 2015 kl. 14.00

Rundtur på cykel og foredrag

Hvad gør Gladsaxe ved truslen om monsterregn? Rundtur på cykel med grøn guide Jesper Bjerring Larsen, som viser og fortæller om Gladsaxes klimatilpasning. Oplysning om mødested: joergensen.tom@mail.com eller tlf. 26 53 80 91.

Arr. Agendaforening Nordvest

Naturvandring i Kirkemosen

Tirsdag d 9 juni 2015 kl. 16.30-18.30

Tur i Brønshøj Kirkemose

Vi gentager sukcesen fra sidste sommer, hvor den vidende og veloplagte naturvejleder, Troells Melgaard viste os rundt på Langholmen i Utterslev Mose. Denne gang skal vi med ham rundt om Kirkemosen og høre om dens historie og dens fauna og flora. Mødested: Hjørnet af Brønshøj Kirkevej og Pilesvinget. Her forefindes p-pladser.

Tilmelding: bo.oehrstroem@gmail.com

Arr. Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev.

Sommerfest ved Grundtvigs kirke

Lørdag d 6 juni 2015 kl 9.00 - 16.00

Sommerfest på plænen ved Grundtvigskirken med orgelmatine, kagekonkurrence, musical, Gårdsangerlaug, Billy Cross Trio og meget andet. Vores Lokalhistoriske selskab har en stand på pladsen sammen med Foreningen Kulturnet. Kig forbi!

Lokalhistorisk Billedaften

Tirs d 5 maj 2015 kl 19.30-21.30 (ny dato!)

Gamle fotos og historien om Løvens Kemiske Fabrik

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - Salen på 1 sal

Kom og se gamle og nye billeder fra bydelen på stort lærred! Brønshøj Torv fra 1920'erne, hvor der lå en kro, en smedje og et Tivoli. Frederikssundsvej med sporvogne og gamle butikker. Husum som landsby eller Bellahøj uden Bellahøjhuse. Se og hør om Løvens Kemiske Fabrik, der lå Brønshøjvej 17, hvor Pilegården er i dag.

Alle er velkommen. Gratis adgang. Mulighed for at købe kaffe og vand.

Arrangør: Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev

Rundvisning og film

Tirsdag d 24 marts 2015 kl 17 - 19

Besøg Brønshøj Skole (den ny)

Mødested: Klintholmvej 2, indgangen til skolen.

Vi får en rundvisning på skolen - bygget i 1926, ved skoleleder Camilla Ottsen. Efter rundturen vil der blive vist en historisk film om Brønshøj Skole fra 1936 med skolebespisning, lærerværelse, glemmekassen, skolegården, gymnastik, skoletandlæge (!) og meget andet. Filmen varer 50 min.

Tilmelding: hbs@nr83.com eller bo.oehrstroem@gmail.com

Generalforsamling

Onsdag d 11 februar 2015 kl 19.00

Generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17 - lokale 4

Dagsorden for generalforsamlingen følger her og i bladet.

Før generalforsamlingen vises Pas på Pigerne, en vaskeægte stumfilm fra 1930 med 'Fy og Bi' i hovedrollerne. Desuden en ung Marguerite Viby og naturligvis Carl Schenstrøm som "Fyrtårnet". Schenstrøm var en kendt indbygger i Utterslev, hvor han boede på Horsebakken nr 28 og 30 med udsigt over mosen. Han havde købt to grunde (!), da Nebbegården blev udstykket.  Han var desuden meget aktiv i forbindelse med at få bygget en ny kirke i Utterslev. På ejendommen Frederikssundsvej 23 B sidder en mindetavle over den dengang meget berømte filmskuespiller. Han blev født på dette sted d 13. november 1881.

Vinterforedrag

VELKOMMEN TIL vinterforedrag 2015 i Karens Hus Bispebjerg Bakke 8, København NV, Agendaforening Nordvest.

Åbent for alle, gratis adgang, efter hvert møde samvær med kaffe og brød (20 kr.) gerne tilmelding til joergensen.tom@gmail.com eller 2653 8091

Torsdag 5.2. kl. 19: Veje, transport og trafik i Bispebjerg/Nordvest og Brønshøj/Husum, udviklingen fra ca. 1500 til 1950. Ved Historiker Svend Ole Nielsen, Lokalhistorisk Selskab. Der vil være en generel indledning om veje og byliv ved Tom Jørgensen, Agendaforening Nordvest.

Tirsdag 17.2. kl. 19: Om de grønne gårdes opståen og fremgang i København. ved lokalhistoriker Christian Kirkeby. – Der er stadig behov for at begrønne gårdene i flere boligforeninger – her fokuserer vi på den store udvikling, som er sket.

Billedaften

Torsdag d. 27. november 2014 kl. 19.30-21.30

Lokalhistorisk Billedaften

Sted: Husum Kirke, Korsager Allé 14

Kom og se billeder fra det gamle Brønshøj, Husum og Utterslev vist på stort lærred.

Extra! Der vises Brønshøjfilmen 1924-36 med levende billeder fra dengang Brønshøj endnu var en landsby, fra indvielsen af stenen ved gadekæret, bestyrelsesmøde i Brønshøj Grundejerforening o m a. (varighed 13 min.)

Der vil blive serveret kaffe med kage i pausen.

Medbring gerne gamle billeder, som kan have lokalhistorisk interesse.

Tilmelding til Helge Baun Sørensen på mail: hbs@nr83.com

Ejby Bunkeren

Torsdag d 23.oktober kl 14.00

Udflugt til Hvissingestenen og Ejby Bunkeren

Sjællands største sten og den tidligere kommandocentral for Københavns Luftforsvar ligger begge tæt ved Jyllingevej og Ring 3's nye motorvejsudsfletninger. Vi skal besigtige den enorme vandreblok, der måler 5×6×3,5 m og vejer ca. 250 tons.

Derefter går vi ca 2 km over til Ejby-bunkeren, der indtil 1971 fungerede som kommandocentral for luftforsvaret og i dag er oplevelsescenter med situationsrum, udstilling og lange hemmelige gange. Vi har bestilt en rundvisning fra kl. 15 til ca. 16 - afhængig af spørgelysten.

Bus 166 kører til Oxbjergvej, tæt ved Hvissingestenen (rute Hellerup St - Gladsaxe Trafikplads - Husum Torv - Husum Station - Slotsherrensvej - Jyllingevej)

Pris: 20 kr.pr person

Mødested: Hvissingehus P-plads ved Bus 166 stoppested på Oxbjergvej (nedenfor Oxbjerget). Gode parkeringsmuligheder.

Mødetid: tors d 23 oktober kl 14.00

Tilmelding til Selskabets formand, Bo Öhrström på mail bo.oehrstroem@gmail.com eller tlf 40 46 99 84 inden d 9.oktober.

(bindende tilmelding er nødvendig, da rundvisningen i Ejby-bunkeren koster 6oo kr. + 40 kr. pr person. Denne udgift afholdes af Selskabet)

Naturvandring

Tirsdag d 17 juni kl 16.00

Utterslev Mose - naturvandring

Kom med på en frisk og spændende tur rundt i Utterslev Mose med Troells Melgaard som guide.

Vi skal høre om Utterslev Moses historie som stenalderfangstplads, vandforsyning for kongens hof bag Københavns volde, ressource for industrien og i nyere tid rekreativt område for den almindelige befolkning og hjemsted for fuglekolonier. Troells Melgaard er en virkelig kender af området, naturfotograf, ornitolog og formand for det nydannede Utterslev Mose Naturplejelaug.

Turens varighed: ca. 3 timer.

Mødested: Ved enden af Holmevej (tilkørsel fra Grønnemose Allé), mulighed for parkering. Fra Holmevej er der sti ned til Utterslev Mose. - Medbring gerne madpakke og drikkevarer.​​Godt og fornuftigt fodtøj anbefales, vi skal gå ca 5 km. - Tilmelding pr mail til: hbs@nr83.com

(kun for medlemmer af Lokalhistorisk Selskab)

LERSØ FESTIVAL

Lørdag d 10 & søndag d 11 maj 2014

På Bispebjerg Bakke er der festlighed udendørs som indendørs denne forårsweekend, når Foreningen Kulturnet fejrer 20 års jubilæum.  De deltagende foreninger er: Kulturnet, Agendaforeningen, Skolehaverne, Grøn Hverdag, Fødevarefællesskabet, Integrationshaverne og Lokalhistorisk Selskab for Brønshøj, Husum og Utterslev. Kom og oplev begejstringen blandt de frivillige og hør om, hvad de er optaget af.

Lørdag kl 19.00 Fin Alfred og hans trio underholder med viser og historier, bl.a. om Lersøbøllerne. 

Søndag kl. 10.00 gratis morgenbord. Herefter: de deltagende foreninger præsenterer sig på stande i pavillonerne. 

Kl. 14.00 Miljøteaterforestilling Øen med musik.

Steder: Bispebjerg Kulturcenter, Bispebjerg Bakke 6 - Karens Hus, det byøkologiske kulturhus, Bispebjerg Bakke 8 2400 NV.  

Yderligere information:  www.foreningen-kulturnet.dk

Tilmelding via mail: foreningen.kulturnet@gmail.com  eller tlf.: 22 13 87 10

 

Foredrag

Torsdag d 27 marts 2014 kl 19.00

Christian Kirkeby holder foredrag om

Sognerådsforstander A F Beyer og om dannelsen af sognekommunerne i Danmark 1841-42 

Sted: Kulturstationen, Frode Jacobsens Plads 2-4, Vanløse

Arrangør: Vanløse Lokalhistoriske Forening

Rundvisning

Tirsdag d 18 marts 2014 kl 15.00

Besøg i Dansekapellet, Bispebjerg Torv

Det tidligere Bispebjerg Krematorium har de seneste år summet af levende og dansende unge og ældre. Informationsmedarbejder Mikkel Søndergaard Kryger byder indenfor og viser lokalerne frem.

Efter besøget går alle, der har lyst, over på den anden side af gaden og drikker kaffe (for egen regning) i Restaurant måltid.

Tilmelding pr mail til Helge Baun Sørensen:  hbs@nr83.com

Adresse: Dansekapellet, Bispebjerg Torv 1, Kbh. NV.

Generalforsamling

Onsdag d 26 februar 2014 kl 19.00

Generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab

Sted: Husum Kirke, Korsager Allé 4  2700 Brønshøj

Indkaldelse og dagsorden følger i næste nummer af Nyt fra Lokalhistorien

NB! Inden generalforsamlingen begynder, vil der på storskærm blive vist en serie nyere og ældre billeder fra lokalområdet. Lokalhistorisk Selskab har overtaget en samling fotos efter Brønshøj-Husum avis' flytning til Søborg. Nogle af billederne har behov for nærmere bestemmelse, hvad vi håber de fremmødte vil være behjælpelige med. Varighed: 30 min. 

Foredrag

Mandag d 10 februar 2014 kl 19

Historiker Svend Ole Nielsen fortæller om

Bønderne, naturen og det kultiverede landskab

i vort lokalområde fra middelalder til ca. 1900

Sted: Agendaforeningen-Nordvest i Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8

 

Foredrag

Mandag d 17 februar 2014 kl 19.00

Frivillig naturplejer Troells Melgaard fortæller om

Utterslev Moses udvikling fra landbrugspåvirket moseområde til park.

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke

Tilmelding: Tom Jørgensen mail: 2.tom.joergensen@gmail eller tlf 26 53 80 91

Rundvisning og dukketeater

Onsdag d 6 november 2013 kl 19.00

Aktivitetscentret Sct Joseph, Nørrebro

Vi indbydes til en lille dukketeaterforestilling Med Paw og Rosa på byvandring. De to dukketeaterdamer, Anette og Grete fører os tilbage til København for 200 år siden. Dekorationerne er de gamle, skabt af en af Dansk Modelteaters pionerer, Alfred Jacobsen.

Der arrangeres en guidet tur på Sct Joseph. Klerkesalen er utrolig smuk, og det liv der er levet i de smukke gamle bygninger er et væsentligt stykke Københavnerhistorie. Efter teater og rundvisning er der kaffe og kage. Linie 3A går til døren. Arrangementet er gratis. Dog betales kr. 20 til kaffe og kage.

Adresse: Griffenfeldtsgade 44, Nørrebro.

Rundvisning

Mandag d 30 september 2013 kl 16

Brønshøj Kirke

Forh provst Karsten A. Woll viser rundt og fortæller om berømte personers begravelser og gravsteder. Brønshøj Kirke er Københavns ældste kirke og var krudtlager under den svenske belejring i Brønshøj.

Rundvisning

Lørdag d 8 juni 2013 kl 16.oo

Grundtvigskirken

Oplev et af Danmarks smukkeste bygningsværker. Vi skal en tur rundt i P V Jensens Klints kirke på toppen af Bispebjerg, bygget af 5 millioner gule mursten. Kirken blev påbegyndt i 1921 og endeligt indviet i 1940. Thomas Viggo Pedersen, der er redaktør af vores lokalhistoriske blad, har været organist ved kirken i en menneskealder, han kender alle dens afkroge og alle gode historier om det fascinerende bygværk og vil være den kyndige rundviser.

Kun for medlemmer af Lokalhistorisk Selskab. Tilmelding til Helge på mail: hbs@nr83.com.

Efter rundvisningen vil der være fællesspisning for egen regning på et lokalt sted, mere herom senere.

Arrangement

Torsdag d 21 marts 2013 kl 15-16

Vandtårnet på Brønshøjvej

Kig indenfor og stig op! Vandtårnet er ikke i brug mere, men vi kan komme og se, hvordan der ser ud inde i det kæmpestore rum og stige op ad trappen og måske nyde udsigten over bydelen. Sektionsleder Rene Gandløse fra Københavns Energi har nøglen med og vil vise rundt.

NB! Kom i god tid, da vi kun har 1 time.

Sted: Vandtårnet på Brønshøjvej.  

Foredrag

Mandag d 25 februar 2013 kl. 19.00

Fra bondesamfund til industrikvarter

Erhvervenes udvikling i Bispebjerg fra 1600-tallet til midten af 1900-tallet.

Historiker Svend Ole Nielsen med bidrag fra Christian Kirkeby.

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8

Generalforsamling

Onsdag d 27. februar 2013 kl. 19.00 

Generalforsamling i Lokalhistorisk Selskab

Vi indleder med at se en historisk film varighed 20 min fra lokalområdet.

Der er serveres kaffe og kage.

Sted: Pilegården, Brønshøjvej 17-19. Lokale 7.

Foredrag

Onsdag d 6 marts 2013 kl. 19.00

Bankernes samfundsmæssige rolle

- betydningen af forskellige bank-forretningsmodeller.

Lars Pehrson, adm. direktør, Merkur & Den almennytiige Andelskasse. Få et bud på, hvad der grundlæggende har svigtet i bankernes forretningsmodel, og hvordan det kunne blive bedre. Arr. Agendaforeningen og Grøn Hverdag

Sted: Karens Hus, Bispebjerg Bakke 8

AFLYST-Udflugt til Sporvejsmuseet

Søndag den 11.oktober 2015

Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm adr. Skjoldenæsvej 107, 4174  Jystrup.

Entré kr. 90,00 (hvis vi bliver over 20 personer er prisen kr. 80,00). Fællestransport fra Brønshøj i private biler. Vi mødes ved Pilegården kl.10.30 og kører til Skjoldenæsholm. Ved tilmelding oplys da venligst, om man har ledige pladser i bilen. Tilmelding: bo.oehrstroem@gmail.com eller mcrety@gmail.com

Mad og drikkevarer kan medbringes eller bestilles: 3 stk smørrebrød kr. 75, kaffe og kage kr. 45, senest d. 1.10.2015. Medarbejder: Per T. Møller vil vise os rundt. Ønsker man at deltage og køre med HT til Borup station kan transporten aftales ved tilmelding. Ankomst til Borup kl. 10.25, afgang igen kl. 15.58. Vi glæder os til at se mange medlemmer.

PS. Yderligere oplysninger findes på www.sporvejsmuseet.dk